Abessinië & Zuidzijderpolder
In Abessinië & Zuidzijderpolder wordt een deel van de natuurlijke verbinding tussen de Reeuwijkse en de Nieuwkoopse Plassen aangelegd. Dit zorgt voor sterkere natuur in deze twee bijzondere natuurgebieden. Het gebied krijgt riet en begroeiing langs het water, zodat bepaalde diersoorten zich hier veilig en beschermd voelen. Zij kunnen hier ongezien doorheen trekken op zoek naar soortgenoten. Het landschap behoudt zijn intieme karakter en het weidse open blikveld van de polder.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven en ontvangt u nog geen nieuwsbrief , schrijf u dan in voor een nieuwsbrief.
90 hectare
In dit deelgebied
Welke natuur
Kruiden- en faunarijk grasland
Vochtig hooiland
Dynamisch rietmoeras
Bijzondere soorten
Roerdomp
Rugstreeppad
Purperreiger
Nieuws
De inrichting voor de nieuwe natuur in Abessinië en Zuidzijderpolder is deze week van start gegaan. Het gaat om de aanleg van onder meer watergangen met natuurvriendelijke oevers. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke verbinding tussen de Reeuwijkse en de Nieuwkoopse Plassen. Dit is een belangrijke doorsteek voor dieren als de otter en versterkt de natuur in dit plassengebied.
De meeste gronden zijn al ruime tijd in eigendom van Staatsbosbeheer en worden verpacht aan agrariërs in de omgeving. Door het uitruilen van een aantal percelen in het zuidelijke deel van Abessinië en de aankoop van percelen ten noorden van de A12, zijn binnenkort alle gronden in eigendom van Staatsbosbeheer.
Het gebied
Het karakteristieke lijnenspel van sloten en de kenmerkende zichtlijnen, die zo kenmerkend zijn voor deze polder, blijven behouden. Langs de sloten komt veel riet en andere begroeiing met daartussen het vertrouwde open landschap, dat bestaat uit vochtig hooiland en kruiden- en faunarijk grasland. De bodemdaling biedt ook kansen, omdat het hier wat natter is. Het landschap leent zich goed voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers en speciale rietoevers en plasdras delen.
Welke natuur
In dit verbindende stuk natuur voelen beschermde en ook zeldzame soorten zoals de roerdomp, grote karekiet, rietzanger en purperreiger zich thuis. In en rond het water leven de otter, bittervoorn, rugstreeppad en groene glazenmaker (een libellesoort). Daarnaast is het vochtig hooiland en kruiden- en faunarijk grasland een waardevol broedgebied voor weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit. Die hier evengoed op doortrek neerstrijken.
Bodemdaling
In dit veengebied blijft de bodemdaling een punt van zorg. Sinds 2014 blijkt het maaiveld 10 cm (of meer) te zijn gezakt. Daardoor is het op sommige plekken moeilijker om de gewenste natuur te krijgen. Vooral met het afplaggen kan de grond drassig worden. Daarom zal het instellen van het grondwaterpeil nog beter worden af gestemd met de beheerder van de gronden. Dat is Staatsbosbeheer.
Planning
In maart 2022 is het definitieve inrichtingsplan vastgesteld door de stuurgroep.
Uitwerken van het bestek.
In januari en februari 2023 zijn de vergunningen aangevraagd. Daarnaast heeft er een aanvullend ecologisch onderzoek plaatsgevonden.
In het voorjaar zijn de vergunningen en ontheffingen verleend.
Start van de aanbesteding: aannemers kunnen inschrijven voor het uitvoeren van de werkzaamheden.
Gunning van de aannemer, die de natuurinrichting mag gaan uitvoeren.
Start uitvoering natuurinrichting in Zuidzijderpolder
Afronding van het uitruilen van een aantal percelen in het zuidelijke deel van Abessinië en de aankoop van percelen ten noorden van de A12. Alle gronden komen in eigendom van Staatsbosbeheer.
Vervolg uitvoering natuurinrichting Zuidzijderpolder.
Tijdens het broedseizoen zijn er geen uitvoerende werkzaamheden.
Vervolg uitvoering natuurinrichting in Abessinië.
Natuurinrichting is afgerond. De nieuwe natuur kan zich gaan ontwikkelen.
Voortgang natuurinrichting van Abessinië & Zuidzijderpolder
Het inrichtingsplan en beheerplan zijn besproken en vastgesteld. Tijdens de werkzaamheden om de natuur in te richten zijn de gronden beperkt beschikbaar. Hierover worden de pachters op tijd geïnformeerd. Als de inrichting klaar is dan is het natuurbeheerplan de basis voor de pachtcontracten.
Samenwerking
Staatsbosbeheer gaat de inrichting van de nieuwe natuur uitvoeren. Zij zijn eigenaar van vrijwel alle gronden. Nadat het natuurgebied is ingericht gaan zij de nieuwe natuur ook beheren. Dat doen zij samen met agrariërs, die de gronden van Staatsbosbeheer pachten.
Naar het ontwerp
Benieuwd naar welke aanpassingen er in het gebied worden gedaan om de natuur te stimuleren, zodat er een betere verbinding tussen de gebieden van de Reeuwijkse en de Nieuwkoopse Plassen tot stand komt? Bekijk dan het ontwerp van deze ecologische verbindingszone.