Nieuwe natuur in de Meijegraslanden
Deze video over natuurgebied Veenweiden Gouwe Wiericke geeft uitleg over het deelgebied de Meijegraslanden om de natuur in de Meijegraslanden te herstellen. Dat gebeurt met de aanleg van een rietmoeras en van nat schraalland. Met als doel om zeldzame planten en dieren zoals de roerdomp te laten terugkeren in dit gebied.
Het logo van Veenweiden Gouwe Wiericke verschijnt.
VOICE-OVER: "Midden in het groene hart van de provincie Zuid-Holland ligt het veenweidegebied: de Meijegraslanden."
Een kaart toont het gebied.
VOICE-OVER: "Door de samenwerking tussen provincie,
gebiedspartijen en Natuurmonumenten zijn de afspraken die met omwonenden en agrariërs zijn gemaakt uitgewerkt en hebben geleid tot deze inrichting."
Wouter den Breems, projectleider Veenweiden Gouwe Wiericke, staat in het gebied en richt zich tot de camera.
WOUTER DEN BREEMS: "De Meijegraslanden is onderdeel
van Natuurnetwerk Nederland en Natura 2000 en is een verbindende schakel tussen de Reeuwijkse Plassen en de Nieuwkoopse Plassen. Met als doel om de planten en de dieren meer ruimte te geven."
Een kaart met de titel Deelgebied A wordt getoond.
Ellen Kool, projectleider Natuurmonumenten, staat in een groene omgeving aan het water. In haar arm houdt ze een opgezette een vogel.
ELLEN KOOL: "Nu zijn we in deelgebied A. Van oudsher een laag stuk van Nederland. En in laag Nederland was altijd heel veel moeras met veel roerdompen. En doordat al dat overjarig riet dat moeras langzaamaan verdwenen is gaat het echter een stuk slechter met de roerdomp in Nederland. En daar doen we hier wat aan door een stuk nieuw moeras aan te leggen.
Over een aantal jaren, als dat riet goed is aangeslagen, dan gaan we het waterpeil omhoog zetten. Want die roerdomp gebruikt dat riet dan vervolgens, dat overjarige riet, dat knakt ie op en dan legt hij daarmee een heel hoog nest. Die roerdomp is een hele mysterieuze vogel, want ik heb hem zelf, deze wel wat vaker, maar in levende lijve eigenlijk pas één keer gezien. En het meeste wat je meemaakt dus van die roerdomp is zijn geluid. Een schuwe vogel, maar met een mysterieus geluid als een misthoorn."
(NABOOST DE ROERDOMP)
(GELUID VAN ROERDOMP)
Bert Sligtenhorst, uitvoerde bij van Oostrum, staat in een weiland. Achter hem wordt riet geplant.
BERT VAN SLIGTENHORST: "Wij zijn hier van Natuurmonumenten nieuwe natuur aan het aanleggen. Dat doen we door middel van het graven van waterpartijen en sloten. Daarmee zetten we een peilscheiding op om hier in dit gebied verschillende peilvakken te creëren. Om het water op peil te houden worden er ook pompen aangebracht."
ELLEN: "Hier hebben met de pomp een iets hoger waterpeil dan voorheen op de graslanden, zodat we de natuur zijn verschillende waterpeilen kunnen geven en ook kunnen zorgen dat de mensen hieromheen droge voeten hebben."
BERT: "Het riet planten hebben we uitbesteed aan de rietkweker. Die heeft ze voor ons opgekweekt en dit gebeurde allemaal per stuk per stengel. Handmatig worden ze allemaal aangebracht."
Juriaan van Leeuwen, boswachter bij Natuurmonumenten, staat bij de net aangelegde riet stengels. Aan zijn andere kant is een volwaardig riet moeras.
JURIAAN VAN LEEUWEN: "Het ziet er nog een beetje kaal uit
met kleine rietstekjes maar dit is hoe het gaat worden. Een volwaardig riet moeras met overjarig riet. Het gaat alleen maar prachtig worden.
Wat ik hier in mijn handen heb is zonnedauw en het is een vleesetend plantje. Op het moment dat hier insectjes op afkomen blijven die plakken in die dauw druppeltjes en kan het plantje het insect je verslinden. Het is gewoon een vleesetend plantje hier midden in het gebied.
We leggen het moeras aan voor de roerdomp. We hopen dat die binnenkort hier gaan broeden. Tegelijkertijd is zo'n rietland echt een oase voor andere soorten zoals de rietzanger, de snor, de blauwborst en die zullen ook zeker in de Meijegraslanden terugkeren en hun nestjes grootbrengen."
VOICE-OVER: "Waar de aanleg van rietgewas als broedgebied voor de roerdomp wordt gerealiseerd, vindt tegelijkertijd herstel van schraal grasland en blauw grasland plaats in deelgebied C."
Een kaart met de titel Deelgebied C wordt getoond.
Ellen loopt over een stuk grond langs het water, het gras is kort gemaaid.
ELLEN: "We hebben hier een klein stukje van de bovengrond afgehaald. Daardoor oogt het nu best nog wel kaal en we willen hier echt die kenmerkende soorten van blauwe grassen terugkrijgen: blauwe zegge, blauwe knoop. En die zaden verzamelen we in een vergelijkbaar gebied en die gaan we hier uitzaaien. En dan verwacht ik eigenlijk dat volgend jaar het hier langzaamaan al een beetje blauw begint te kleuren."
VOICE-OVER: "Dat de gezamenlijke aanpak en een langetermijnvisie leidt tot een mooi resultaat is goed te zien in natuurgebied De Bovenlanden."
Juriaan staat in een prachtige groene omgeving, met veel verschillende soorten gras en planten.
JURIAAN: "Wij hebben dit twaalf jaar geleden ingericht. We zien dat orchideeën zijn teruggekeerd. Klokjesgentiaan, blauwe knoop. Echt van die soorten die kwetsbaar zijn, maar het hier weer gaan doen. En dat is het mooie van dit soort projecten. We weten heel goed hoe we die soorten die we moeten beschermen, hoe we die terug kunnen krijgen. Hier is het gelukt, daar zijn we trots op en we vinden het mooi dat we nu ook op meer plekken rond de Nieuwkoopse Plassen dit gaan doen."
Het logo van Veenweiden Gouwe Wiericke verschijnt.