Noordse Buurt
Mooi gelegen tussen de Nieuwkoopse Plassen en het gebied de Groene Jonker, is de Noordse Buurt een belangrijke natuurschakel midden in het Groene Hart. Nadat de afgelopen jaren de tuinbouw uit dit gebied is verdwenen, wordt dit gebied nu deels heringericht als natuurgebied. Er komen rietlanden en bos, waaronder zes hectare recreatiebos. Ook worden er wandelpaden aangelegd, zodat je volop van de mooie natuur kunt genieten.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven en ontvangt u nog geen nieuwsbrief , schrijf u dan in voor een nieuwsbrief.
44 hectare
In dit deelgebied
Welke natuur
Kruiden- en faunarijk grasland
Hoog- en laagveenbos
Dennen- eiken- en beukenbos
Dynamisch rietmoeras
Bijzondere soorten
Otter
Roerdomp
Noordse woelmuis
Sprinkhaanzanger
Nieuws
De aanbesteding voor de natuurinrichting van de Noordse Buurt is van start gegaan. In het najaar van 2025 wordt begonnen met het baggeren. Voorafgaand aan de werkzaamheden legt de aannemer een tijdelijk baggerdepot aan.
Het waterschap Amstel Gooi en Vecht is bezig met het opstellen van het Watergebiedsplan Noordse Buurt en Westveense Polder. Half juli 2024 wordt het plan ter inzage gelegd.
Het gebied
In de Noordse buurt breiden we de bestaande rietvelden van het ‘Vergeten Putje’ uit. Op die manier wordt het gebied nog aantrekkelijker voor vogels om te broeden. Er komt 33 hectare aan rietvelden met een overgangszone tussen de natuur en de aangrenzende woningen. Deze zone bestaat deels uit water en deels uit kruiden- en faunarijk grasland. Daarnaast komt er deels natuurbos en deels recreatiebos. De zes hectare recreatiebos valt niet onder het Natuurnetwerk Nederland.
Welke natuur
Er komen uitgebreide rietvelden met een wisselend waterpeil. Dat betekent dat het riet soms te maken heeft met een hoge waterstand, omdat het af en toe overstroomt. Hierdoor is er minder kans op verzuring en op het dichtgroeien met bomen.
Het nieuwe bos is voor een deel hoog- en laagveenbos bos op (zure) venige bodem. Water bepaalt hier voor een groot deel de begroeiing. We zien hier bomen als de zwarte els en op open plekken moerasplanten. Het drogere gemeentebos is een loofbos en lijkt meer op een natuurlijk eikenbeukenbos. Ook komt er kruiden- en faunarijk grasland met verschillende grassoorten en bloeiende planten.
Nieuw bos
In het zuiden van de Noordse Buurt komt ruim 11 hectare bos. Dit bos bestaat uit 6 hectare bos dat hoort bij het Natuurnetwerk Nederland en iets meer dan 5 hectare recreatiebos, dat door de gemeente Nieuwkoop wordt aangelegd. Het nieuwe bos zorgt voor een goede waterafvoer, helpt bij het opslaan van CO2 en opvang van stikstof. Het recreatiebos biedt ruimte om te sporten, spelen en recreëren.
Nieuwkomer: de roerdomp
De wuivende riethalmen, het water en het op den duur mooie groene bos trekt nieuwe ‘bewoners’ naar het gebied. De blauwborst, de sprinkhaanzanger, de noordse woelmuis en de otter gaan zich op hun gemak voelen in de nieuwe Noordse Buurt. Een bijzondere nieuwkomer is de roerdomp. Een mysterieuze vogel, die je zelden ziet, maar wel hoort. Deze schuwe vogel leeft in het riet en klinkt als een misthoorn.
Nieuw natuurgebied in de Noordse Buurt
Hoe komt het nieuwe natuurgebied in de Noordse Buurt eruit te zien? Er komt bos en rietland waar veel zeldzame en ook minder zeldzame dieren op afkomen. De blauwborst, rietzanger en schuwe roerdomp voelen zich hier thuis. Het rietland krijgt een eigen watersysteem waar ook bij veel regen water tijdelijk kan worden opgevangen. Het bos komt in het zuiden. Daar kun je wandelen, sporten en kinderen kunnen er spelen. Ook is er een losloopgebied voor honden.
Planning
Legenda
- Afgelopen
- Huidig
- Aankomend
2016 (Status: Afgelopen)
December 2016
Gebiedsovereenkomst Veenweiden Gouwe Wiericke.
2019 (Status: Afgelopen)
December 2019
Scopewijziging Gebiedsovereenkomst, aanvulling Noordse Buurt.
2023 (Status: Afgelopen)
Januari 2023
Vaststelling Schetsontwerp door de Stuurgroep.
2024 (Status: Huidig)
Februari 2024
Vaststelling inrichtingsplan (VO) door de Stuurgroep.
Juli 2024
Start aanbesteding. Aannemers kunnen zich inschrijven voor de werkzaamheden
Augustus 2024
Onderzoeken ecologie en geotechniek
November 2024
Gunning van de aannemer, die de natuurinrichting mag gaan uitvoeren.
2025 (Status: Aankomend)
Voorjaar 2025
Voorbereidende werkzaamheden natuurinrichting en aanleg tijdelijk baggerdepot. Geen werkzaamheden tijdens het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juli.
Zomer 2025
Voorbereidende werkzaamheden natuurinrichting.
Najaar 2025
Start van de baggerwerkzaamheden.
Winter 2025
Start inrichting van het nieuwe natuurgebied.
2026 (Status: Aankomend)
Winter 2026
Vervolg uitvoerende werkzaamheden
Voorjaar 2026
Uitvoerende werkzaamheden natuurinrichting.
Vaststelling inrichtingsplan (VO) door de Stuurgroep
Vervolg uitvoerende werkzaamheden.
Uitvoerende werkzaamheden natuurinrichting.
De natuurinrichting is afgerond. De nieuwe natuur kan zich gaan ontwikkelen.
Voortgang natuurinrichting Noordse Buurt
Naar verwachting start de inrichting van het gebied in 2025. Eerst wordt een groot deel van de watergangen gegraven. De uitgegraven grond gebruikt de aannemer voor de ophoging van het bosgebied. Ook komt er grond vanuit natuurgebied Westveen. Hiervoor wordt een weilanddepot aangelegd om de grond te laten indrogen.
Samenwerking
Het ontwerp voor de natuurinrichting is tot stand gekomen in samenwerking met de adviesgroep Noordse Buurt (omwonenden en andere belanghebbenden). Er wordt samengewerkt met de gemeente Nieuwkoop, het hoogheemraadschap van Rijnland, waterschap Amstel Gooi en Vecht en Natuurmonumenten.
Naar het ontwerp
Als u wilt weten hoe de inrichting eruit komt te zien en welke aanpassingen er in het gebied worden gedaan dan kunt u op deze website bij 'documenten' het ontwerp bekijken.