Ruygeborg II
Ruygeborg is het gebied dat ligt tussen Noorden en Nieuwkoop. Voor een deel is Ruygeborg al een waar vogelparadijs waar onder andere een lepelaarkolonie broedt. De komende jaren wordt deze vogeltrekpleister verder uitgebreid met nog meer ruimte voor weidevogels zoals de grutto, tureluur en de kievit. Ook kan er gewandeld worden en is er een uitkijkpunt om vogels te spotten.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven en ontvangt u nog geen nieuwsbrief , schrijf u dan in voor een nieuwsbrief.
163 hectare
In dit deelgebied
Welke natuur
Vochtig weidevogelgrasland
Kruiden- en faunarijk grasland
Rietmoeras
Bijzondere soorten
Grutto
Tureluur
Kievit
Rugstreeppad
Nieuws
Binnenkort starten de uitvoerende werkzaamheden voor de natuurinrichting van Ruygeborg II. Om dit gebied goed te laten aansluiten op Ruygeborg I gaan we na de zomer eerst in dit gebied aan de slag. Dit doen we om beschermde diersoorten uit Ruygeborg I te kunnen opvangen.
Het moment om te mogen starten met de natuurinrichting van Ruygeborg II komt eraan. Om aan de slag te kunnen met fase 1 van Ruygeborg II is een omgevingsvergunning aangevraagd bij gemeente Nieuwkoop.
Het gebied
Ruygeborg is een belangrijke verbinding tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Groene Jonker. Net als in de Groene Jonker bestaat Ruygeborg I uit veel natte natuur. In Ruygeborg II komt meer ‘droge’ natuur, vooral bedoeld voor weidevogels. Aan de noordkant komt een moeraszone. Dit is een overgangsgebied tussen Ruygeborg I en de Groene Jonker. In het midden van Ruygeborg II is een groot weidevogelgebied gepland. Daarnaast komt er ook kruiden- en faunarijk grasland, waar zeldzame planten zoals de zwarte zegge en echte koekoeksbloem gaan groeien en bloeien.
Welke natuur
Ruygeborg I heeft zich ontwikkeld tot een waar vogelparadijs: tureluur, lepelaar, blauwborst en porseleinhoen zijn slechts enkele van de soorten die hier voorkomen. Ook zeldzame vogels als de steltkluut, de geoorde kluut en de zwarte ibis vinden hun weg naar Ruygeborg. De nieuwe natuur in Ruygeborg II sluit hierop aan. Het grote weidevogelgebied trekt vogels aan zoals de grutto, tureluur en de kievit. Ook komt er kruiden- en faunarijk grasland dat bijen en andere insecten aantrekt. Zij zorgen voor bestuiving van de bloemen en planten en vormen een lekker maaltje voor de jonge kuikens van de weidevogels.
Waterpeilvakken
Om verschillende soorten natuur te laten ontwikkelen komen er verschillende waterpeilvakken. De driehoek tussen Molenweg en Kousweg krijgt een hoger waterpeil, zodat daar moeras mogelijk wordt. Ten westen van de Molenweg wordt het schone en kalkrijke water dat uit de bodem opkomt (het zogenaamde kwel) zo lang mogelijk vastgehouden en door het gebied geleid.
Recreatie
Er komen twee soorten wandelpaden: half-verharde paden die voor iedereen toegankelijk zijn en ‘struinpaden’ met gras. Zo kan er een kleine ronde en een grote ronde gewandeld worden. Via een van de struinpaden kunnen wandelaars vanuit Ruygeborg naar de Groene Jonker wandelen. Tijdens het broedseizoen worden de struinpaden afgesloten, zodat de broedende weidevogels in het aangrenzende gebied niet verstoord worden. De half verharde paden blijven in die periode wél toegankelijk. Er komt een uitkijkheuvel in de vorm van een hoge terp en daarop een bankje.
Geschiedenis
Zowel het schetsontwerp (in 2018) als het inrichtingsplan zijn samen met betrokkenen gemaakt. Het schetsontwerp is destijds opgesteld door grondeigenaren in Ruygeborg II. Begin 2018 hebben geïnteresseerden hun wensen en opmerkingen doorgegeven, onder andere tijdens een inloopavond. Waar mogelijk zijn deze wensen verwerkt in het inrichtingsplan. Bovendien heeft een adviesgroep van bewoners, grondeigenaren en maatschappelijke partijen meegekeken met de plannen. Voor de aanleg van de wandelpaden is advies ingewonnen bij het Kenniscentrum Groen & Handicap.
Planning
Omgevingsvergunning ligt ter inzage bij de gemeente.
Start aanleg compensatiegebieden voor de opvang van beschermde diersoorten.
Gunning van de aannemer, die de natuurinrichting mag gaan uitvoeren.
Voorbereidende werkzaamheden voor de natuurinrichting.
Tijdens het broedseizoen van april t/m juli zijn er geen uitvoerende werkzaamheden.
Start Fase I van de natuurinrichting.
Vervolg uitvoerende werkzaamheden Fase II van de natuurinrichting.
Natuurinrichting is afgerond. De nieuwe natuur kan zich gaan ontwikkelen.
Voortgang natuurinrichting van Ruygeborg II
De inrichting van Ruygeborg II zal in fasen worden uitgevoerd. Na de zomer van 2024 wordt begonnen met voorbereidende maatregelen in het veld. De uitvoering van het fase-1-gebied start naar verwachting in de loop van 2025. We streven er naar dat de natuurinrichting van Ruygeborg II aansluit op de afronding van de natuurinrichting van Ruygeborg I. De werkzaamheden zullen waarschijnlijk eind 2026 klaar zijn.
Samenwerking
Nadat Ruygeborg II is ingericht als natuurgebied moet het straks ook bijgehouden en beheerd worden. Dat gebeurt door Natuurmonumenten waarbij zij agrariërs uit de omgeving inschakelen. Verder waren betrokken bij dit inrichtingsplan: gemeente Nieuwkoop, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, het hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Zuid-Holland als opdrachtgever.
Naar het ontwerp
Het Inrichtingsplan voor de nieuwe natuur en recreatie werd in februari 2020 gepresenteerd tijdens een inloopavond. Daarna is de begrenzing nog iets aangepast, waarover de stuurgroep in november 2023 heeft besloten.
Het inrichtingsplan is uitgewerkt in uitvoeringsplannen (zogenoemde bestekken), die de komende periode uitgevoerd gaan worden.