Lange aanloop naar besluitvorming Bodegraven Noord
In december 2024 staat het bestemmingsplan voor de natuur in Bodegraven Noord op de agenda van de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk. Dit bestemmingsplan maakt – samen met het wijzigingsplan van het College- de aanleg van een belangrijk leefgebied voor onder andere de grutto mogelijk. Aan deze besluitvorming is een lang proces voorafgegaan.
Sinds 2016 werken Stuurgroep, Provincie, Natuurmonumenten en de agrariërs uit de polder aan een ontwerp voor de nieuwe natuur in Bodegraven-Noord. In 2018 hebben agrarische partijen (LTO en De Parmey), op verzoek van de Stuurgroep, zelf een voorstel voor een invulling van het gebied Bodegraven Noord gedaan. Met als uitgangspunt het realiseren van de natuurdoelen. Dit voorstel heeft de basis gelegd voor het uiteindelijke ontwerp.
Bodem en water
Voor succesvolle nieuwe natuur zijn twee zaken het meest belangrijk: bodem en water. Daarom komt er een watersysteem dat zorgt dat er overal voldoende en schoon water is. Op de plekken waar zeldzame natuur moet ontstaan wordt de bodem geschikt gemaakt door de bovenste fosfaatrijke laag te verwijderen. Op die manier ontstaat Nat Schraalland.
Wateroverlast
Agrariërs in het gebied gaven in het proces aan dat zij geregeld wateroverlast hebben. Daarom wordt met de inrichting van de nieuwe natuur meteen geïnvesteerd in een grote waterberging voor piekbuien. Daartoe wordt een verhoogde peilscheiding aangelegd. Deze peilscheiding wordt ook gebruikt als beheerpad, zodat de gronden goed beheerd kunnen worden.
Minder Nat Schraalland
In het plan in 2016 was het natuurgebied 350 ha (hectare) groot, waarvan 130 ha uit zeldzame schrale graslanden bestond. Gedurende het proces is dit teruggebracht naar 290 ha, waarvan minder dan 70 ha zeldzame schrale graslanden. Daarbij zijn de grenzen aangepast, zodat het natuurgebied een geheel vormt. En er is ook gekeken naar de ligging van de meest kwetsbare natuur. Die is verder van de agrarische bedrijven komen te liggen.
Tegemoetkoming
De agrariërs uit de polder Bodegraven Noord pachten de gronden in het natuurgebied van Natuurmonumenten met éénjarige pachtcontracten. Tenminste 220 ha van de nieuwe natuur kan extensief door agrariërs worden gebruikt. De 70 ha zeldzame natuur is straks schrale en erg natte grond, omdat er geplagd zal worden. Een aantal agrariërs ervaart deze ingreep als een grote impact voor hun bedrijfsvoering. Om de agrariërs tegemoet te komen is door de Stuurgroep een uitzonderlijke tegemoetkomingsregeling ontwikkeld: de agrariërs, die straks minder grond in Bodegraven Noord kunnen pachten, krijgen voor zes jaar andere pachtgronden van de Provincie toebedeeld.
'Zorgen serieus genomen'
Een van de belangrijkste commissies, waar over Bodegraven Noord van gedachten werd gewisseld, was de ‘Kleine Commissie’. De onafhankelijke voorzitter van deze Kleine Commissie concludeerde dat bij de totstandkoming van het ontwerp de zorgen van de agrariërs voldoende serieus zijn genomen. En dat het ontwerp niet veel beter kan dan wat er nu ligt. Hij zag ook dat het voor de betrokken agrariërs moeilijk blijft om te accepteren dat plaggen van de gronden, die zij pachten, nodig is om de zeldzame natuur tot bloei te laten komen.
Geen benadeling
De onafhankelijke Commissie Van Velzen, die door de gemeenteraad is aangesteld, moest toetsen of er sprake was van onevenredige benadeling van omliggende boeren. Zij concludeerde helder dat dit niet het geval is.
Uitstel
Nadat de raad van Bodegraven-Reeuwijk in de raadsvergadering van september en van oktober heeft aangegeven de besluitvorming uit te willen stellen, omdat zij meer tijd nodig hebben om hierover te beslissen, staat het bestemmingsplan opnieuw op de agenda van de raadsvergadering op woensdag 18 december.