Dynamisch moeras
Het natuurtype dynamisch moeras is een gebied waar het waterpeil steeds verandert. Daardoor ontstaat er een ideaal leefgebied voor veel verschillende planten en dieren, waaronder de zeldzame roerdomp. Maar ook de blauwborst en rietzanger kun je hier horen. Meestal zie je ze niet.
Hoog opstaand riet
Het lage deel van Nederland bestond ooit grotendeels uit moeras. Het rietland kan vrij open zijn met poeltjes waarin waterplanten groeien of waarhoog, oud riet staat. De roerdomp leeft het liefst in overjarig riet, dat een klein beetje onder water staat. Behalve riet groeien er in het rietmoeras ook lisdodde en biezen.
Zeldzame soorten
Dynamisch Moeras is van groot belang voor vaak zeldzame vogelsoorten, zoals de roerdomp en de blauwborst of grote karekiet. Maar ook voor kleine en grote zoogdieren zoals de otter, noordse woelmuis en waterspitsmuis. Er zijn natuurlijke overgangen van water naar land, die belangrijk zijn voor amfibieën, zoals bijvoorbeeld de rugstreeppad, de poelkikker en heikikker. Tussen het riet vind je ook salamanders, zoals de kleine watersalamander en de kamsalamander. Zeldzame vissen schuilen graag in het rietmoeras. In het water leven tussen het riet soms de grote modderkruiper en de bittervoorn.
Beheer
Voor een gezond dynamisch moeras is het belangrijk om een natuurlijk waterpeil te hebben. Dat betekent een laag waterpeil in de zomer en een hoog waterpeil in de winter. Een deel van de rietlanden wordt gemaaid, maar niet jaarlijks, zodat er overjarig riet ontstaat. Soms moet er ingegrepen worden om te voorkomen dat het gebied helemaal dichtgroeit en moeten ook watergangen worden opengehouden.