Duidelijkheid over natuur in Bodegraven Noord
In december 2024 staat het bestemmingsplan voor de natuur in Bodegraven Noord opnieuw op de agenda van de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk. Dit bestemmingsplan maakt de aanleg van een belangrijk leefgebied voor de grutto mogelijk.
Voor de polder Bodegraven Noord is, rekening houdend met de belangen in het gebied, een ontwerp gemaakt dat veel ruimte biedt voor onder meer de grutto, kievit en tureluur. In deze polder maken we namelijk een mozaïek van weidevogelgrasland, schralere graslanden en agrarische gronden voor de weidevogels. In dit mozaïek kunnen volwassen weidevogels zich rijkelijk voeden, veilige nesten maken en hun kuikens laten opgroeien met een overvloed aan insecten.
Prachtige orchissen
We werken ook aan natuurherstel voor onder andere de zeldzame Noordse woelmuis. Ook ontwikkelen zich hier bijzondere planten, zoals prachtige orchissen en de blauwe klokjesgentiaan. Om deze natuur te laten groeien en bloeien is het belangrijk dat de bodem geschikt is met weinig fosfaten en dat deze goed vocht kan vasthouden. Daarom is het soms nodig om een deel van de grond af te graven (plaggen). Dat is uiteraard geen doel op zich, maar het is in Bodegraven Noord noodzakelijk om de nieuwe natuur goed tot ontwikkeling te laten komen.
Elkaar helpen
De gronden in het natuurgebied Bodegraven Noord zijn allemaal in eigendom van Natuurmonumenten of de provincie Zuid-Holland. Agrariërs mogen deze gronden extensief gebruiken. Zo helpen natuurbeheerders en agrariërs elkaar. In het natuurgebied van Bodegraven Noord zijn 28 agrariërs actief, die meehelpen aan het beheer van dit gebied. De gronden zijn in eigendom van Natuurmonumenten. Over het beheer zijn afspraken gemaakt. Daar waar mogelijk is rekening gehouden met de belangen van de agrariërs en wordt de samenwerking gezocht.
Natuurinrichting
De 290 ha (hectare) natuur wordt ingericht met 220 ha grasland (Vochtig Weidevogelgrasland en Kruiden- en Faunarijk grasland) en 70 ha Nat Schraalland. Al deze natuurtypen samen vormen het mozaïek aan natuur wat nodig is voor met name weidevogels, maar waar ook de Noordse woelmuis zich thuis voelt.
Gebiedsproces met afspraken
Aan de uitwerking van het natuurgebied is een lang proces voorafgegaan. Waarbij in het oorspronkelijke plan het natuurgebied 360 hectare bedroeg, waarvan 120 ha uit zeldzame natuur bestond. Dit is in een uitgebreid gebiedsproces teruggebracht naar 290 ha met 70 ha van deze zeldzame natuur. Daarbij zijn de grenzen aangepast, zodat het natuurgebied een geheel vormt én verder van de agrarische bedrijven is komen te liggen. Ook is gekeken naar ligging van de zeldzame natuur. Daarbij is rekening gehouden met de omliggende agrariërs.
Speciaal watersysteem
Om de levendigheid in de nieuwe natuur een goede kans van slagen te geven is schoon water van groot belang. Daarom wordt in het natuurgebied een speciaal watersysteem aangelegd met dammetjes rondom het gebied, zodat regenwater kan worden vastgehouden. Ook kan er veel regenwater worden opgevangen tijdens extreme weersomstandigheden. Iets waar de bewoners in deze omgeving last van hadden.