Instemming inrichting nieuwe natuur Bodegraven Noord
De natuurinrichting voor Bodegraven Noord gaat in 2025 van start. De raad van Bodegraven-Reeuwijk stemde op woensdag 18 december 2024 in met het bestemmingsplan voor de nieuwe natuur. De polder Bodegraven Noord wordt geschikt gemaakt voor grutto’s, noordse woelmuizen en bijzondere orchideeën.
Na ruim zes jaar is met de besluitvorming door de raad van Bodegraven-Reeuwijk een einde gekomen aan de onzekerheid over het gebied Bodegraven Noord. Agrariërs die grond pachten in het toekomstig natuurgebied, maakten zich grote zorgen over de natuurontwikkeling, zo bleek opnieuw tijdens de raadvergadering. Er zou onvoldoende naar de omliggende agrariërs zijn geluisterd.
Impact
Een aantal agrariërs ervaart de natuurinrichting als een grote impact voor hun bedrijfsvoering. De stuurgroep heeft deze zorgen destijds serieus genomen en meegewogen en daar ook voor zover dat mogelijk is, gehoor aan gegeven. Wat meespeelt is dat een klein deel van de gronden wordt geplagd. Dit is noodzakelijk om zeldzame planten hier weer tot bloei laten komen.
Tegemoetkoming
Er is in de polder Bodegraven Noord jarenlang samengewerkt met de direct betrokken agrariërs. Daarbij is getracht zoveel mogelijk rekening te houden met hun belangen. Om de agrariërs tegemoet te komen is door de Stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke een uitzonderlijke tegemoetkomingsregeling ontwikkeld. De agrariërs, die straks minder grond in Bodegraven Noord kunnen pachten, krijgen daarvoor in de plaats zes jaar lang andere pachtgronden van de Provincie toebedeeld. Normaal gesproken gaat het om pachtcontracten van een jaar.
Waterberging
De natuurontwikkeling in Bodegraven Noord heeft ook een belangrijk voordeel voor de omgeving. Het natuurgebied wordt zo ingericht dat het tegelijkertijd dienst kan doen als een enorme waterberging. Waar nu nog sprake is van wateroverlast bij extreme weersomstandigheden, kan straks het overtollige water in het natuurgebied worden opgevangen. Zo houdt iedereen in de omgeving droge voeten.
Weidevogels
De nieuwe natuur, die in Bodegraven Noord komt, biedt vooral meer ruimte voor weidevogels zoals de grutto, kievit en tureluur. Er komt een mozaïek van weidevogelgrasland, schralere graslanden en agrarische gronden. Juist door deze variatie hebben de weidevogels meer kans om hun jongen groot te brengen. Volwassen weidevogels kunnen zich rijkelijk voeden met regenwormen in de voedselrijkere graslanden en kunnen in de soortenrijke schrale graslanden veilig hun nesten maken en hun kuikens laten opgroeien. De kuikens voeden zich met name met insecten, die afkomen op de vele planten, die er bloeien door de versterking van de biodiversiteit.
Eigendom
De gronden in het natuurgebied zijn eigendom van Natuurmonumenten en Provincie. Natuurmonumenten gaat de gronden grotendeels beheren. Zij hebben jarenlange ervaring in soortgelijke projecten. Met hun kennis en expertise kan de nieuwe natuur tot ontwikkeling komen. Zij verpachten de gronden opnieuw aan de omliggende agrariërs. De verwachting is dat de inrichting in 2025 start en de eerste resultaten al in het voorjaar van 2026 te zien zijn.