Natuurinrichting in de polders Abessinië en Zuidzijderpolder verbindt de plassen met elkaar
De inrichting voor de nieuwe natuur in de polders Abessinië en Zuidzijderpolder is deze week van start gegaan. De werkzaamheden bestaan uit de aanleg van onder meer watergangen met natuurvriendelijke oevers, zodat er een natuurlijke verbinding ontstaat tussen de Reeuwijkse en de Nieuwkoopse Plassen. Dit is een belangrijke doorsteek voor dieren als de otter en versterkt de natuur in dit plassengebied.
In de polders is de aannemer deze week gestart met de werkzaamheden in de Zuidzijderpolder ten noorden van de A12. Na het broedseizoen wordt ten zuiden van de A12 in polder Abessinië gestart. Het is de bedoeling om het gebied te vernatten. De werkzaamheden bestaan uit de aanleg van natuurvriendelijke oevers, het verlagen van het maaiveld en het aanbrengen van stuwen en inlaten om het waterpeil in het gebied te kunnen regelen. De natuurvriendelijke oevers zijn goed in te passen in het landschap. Ook komen er speciale rietoevers en plasdras delen. In het merendeel van de polders wordt niet gegraven, maar komen weilanden door een hogere grondwaterstand, het afzien van bemesting en een aangepast maaibeheer vol te staan met kruiden en bloemen.
Ongezien
De nieuwe natuur bestaat uit riet en begroeiing langs het water, zodat bijvoorbeeld de otter ongezien door dit gebied kan trekken. Ook kunnen zich hier andere zeldzame dieren gaan vestigen, zoals de schuwe roerdomp, die zich graag verstopt in het riet. Vogels als de grote karekiet en de snor vinden hier mogelijk ook hun plek.
Kuikens
Verder bestaat de nieuwe natuur grotendeels uit vochtig hooiland en kruiden- en faunarijk grasland. Een ideale leefomgeving voor de kuikens van de weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit, die hier in het voorjaar komen broeden. Doordat de nieuwe natuur zo nat is, wordt ook bodemdaling in dit gebied tegengegaan.
Inrichting nieuwe natuur
De aan te leggen nieuwe natuur bestaat in totaal uit 90 hectare grond. Deze gronden zijn in eigendom van Staatsbosbeheer, die de inrichting van de nieuwe natuur uitvoert en ook gaat beheren. Voor het beheer blijft zij samenwerken met agrariërs, die de gronden van Staatsbosbeheer mogen pachten.