Veelgestelde vragen natuur
Veel planten en dieren die van oudsher in Veenweiden Gouwe Wiericke voorkwamen zijn verdwenen of zeldzaam geworden. Dat betekent dat de biodiversiteit is afgenomen, omdat er minder diersoorten leven en planten groeien en bloeien. Volgens de wet (Vogel- en Habitatrichtlijn) mogen we dat niet laten gebeuren. Daarom werken we aan het versterken van de biodiversiteit met de nieuwe natuurinrichting. Dat gebeurt op meer plaatsen in Nederland, zodat de natuurgebieden ook met elkaar verbonden raken. Dit gebied maakt deel uit van het Natuur Netwerk Nederland (NNN).
Omdat het momenteel zo slecht gaat met de Nederlandse natuur, kunnen boeren of woningbouwers geen vergunningen meer krijgen. Ook daarom is het van belang dat we werken aan natuurherstel.
Met het Veenweidenprogramma werken we aan de inrichting van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). We maken de leefomgeving aantrekkelijker voor zeldzame en verdwenen planten en dieren. In Veenweiden Gouwe Wiericke gaat het onder andere om de Grutto, Roerdomp en Noordse Woelmuis. En veel verschillende plantensoorten, die in het natuurtype Nat Schraalland voorkomen.
We zorgen voor een nieuwe natuurinrichting. Dat doen we door dit gebied geschikt te maken voor voor de zeldzame en verdwenen planten- en diersoorten. Door te werken aan een goede bodem, schoon water en een natuurlijk waterpeil. Daarbij kijken we ook naar hoe de nieuwe natuur kan worden beheerd. Dat doen we samen met natuurorganisaties, agrariërs en de omgeving. De nieuwe natuurinrichting en het beheer daarvan zijn beide belangrijk voor het behalen van de natuurdoelen, zoals die landelijk en op Europees niveau zijn afgesproken.
Dat is afhankelijk per natuurtype.
Op gronden, die jarenlang bewerkt zijn en waar gestopt wordt met bemesten en het toepassen van chemische bestrijdingsmiddelen, kunnen al heel snel kruidachtige planten gaan groeien. Als het water schoon is en het waterpeil iets omhoog gaat dan gebeurt dit nog sneller en blijft het aantal plantensoorten nog jarenlang toenemen.
Sommige gronden worden afgeplagd, omdat dit noodzakelijk is voor versterking van de biodiversiteit waardoor er meer soorten gaan groeien en bloeien. Binnen een jaar na het afplaggen kunnen al een flink aantal interessante soorten tot bloei komen. Door in te zaaien met lokale (inheemse) zaden nemen de verschillende soorten in aantal nog verder toe.
De delen waar veenmoeras komt raken begroeit met riet. Op veel plekken wordt het riet handmatig ingeplant om zo tot een snelle ontwikkeling te komen van een leefomgeving waar zeer zeldzame vogelsoorten zoals de Roerdomp op afkomen en kunnen overleven.
In totaal worden er tien deelgebieden ingericht met nieuwe natuur. Een aantal is al ingericht (Polder Oukoop, Steinse Groen, Lange Weide, Bovenlanden II en Meijegraslanden). De komende periode verwachten we dat vijf gebieden in uitvoering te brengen. Het gaat om Westveen I, Noordse Buurt, Ruygeborg II, Bodegraven Noord en Abessinië-Zuidzijderpolder. Ook wordt een deel van Steinse Groen ingericht door een agrariër, die zelf natuur wil realiseren. Voor 2027 moeten alle deelgebieden zijn ingericht met nieuwe natuur.
Heb jij ook een suggestie? Of wil je meer informatie over nieuwe natuur in Veenweiden Gouwe Wiericke? Neem dan contact met ons op en stuur een e-mail naar: info@veenweidengouwewiericke.nl
Bij de aanleg van nieuwe natuur komt er een ander waterpeil en wordt de grond niet meer bemest. Ook worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt, omdat die verboden zijn. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit in het gebied aanzienlijk.
Doordat het waterpeil omhoog gaat is er minder kans op bodemdaling. Doordat de bodemdaling minder is of soms zelf stopt is er ook sprake van minder CO2-uitstoot. Door het stoppen met bemesten van de hectare gronden met nieuwe natuur, neemt de totale stikstofuitstoot in het gebied af.