Steinse Groen
Het Steinse Groen is een natuur en recreatiegebied vlakbij de Goudse wijk Goverwelle. Het gebied is een belangrijke schakel tussen de Reeuwijkse plassen en de Krimpenerwaard. Naast de recreatieve functie is er nieuwe natuur aangelegd. Daarmee wordt een gunstig leefgebied gecreëerd voor soorten als de otter, waterspitsmuis, ringslang, groene glazenmaker en de rugstreeppad. Een groot deel van de aanpassingen in Steinse Groen is klaar. De laatste veertien hectare worden het komende jaar ingevuld daar zelfrealisatie van een agrariër.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven en ontvangt u nog geen nieuwsbrief , schrijf u dan in voor een nieuwsbrief.
40 hectare
In dit deelgebied
Welke natuur
Kruiden- en faunarijk grasland
Vochtig hooiland
Rietmoeras
Bijzonder soorten
Grutto
Otter
Argus vlinder
Ringslang
Nieuws
Laatste schakel tussen gebieden in Steinse Groen
Het laatste stuk grond dat wordt ingericht met nieuwe natuur in Steinse Groen gebeurt door een agrariër. Daarmee komt de laatste schakel tussen Gouwe Wiericke en de Krimpenerwaard tot stand. Het doel van dit natuurgebied is om een ecologische verbinding te creëren tussen het Natura 2000 gebied Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein en de Krimpenerwaard.
Het gebied
Dit gebied verbindt de Reeuwijkse Plassen met de nieuwe natuurzone door de Krimpenerwaard. Het Steins Groen is onderverdeeld in drie onderdelen:
- Recreatiegebied Steins Groen: de natuurlijke omgeving ten oosten van wijk Goverwelle waarbij recreatiegebied gecombineerd is met kwalitatieve natuur en ijsvogelwanden.
- De Uiterwaard: deel tussen de Hollandsche IJssel en de Steinse Dijk met een poel, natuurvriendelijke oevers en kruiden.
- Uitbreiding Oostkant: percelen met kruiden en veenmoeras gelegen naast het recreatiegebied. Dit onderdeel biedt rust en ruimte voor de doelsoorten en zijn daarom niet toegankelijk voor bezoekers.
De verbinding is erg belangrijk voor dieren die een groot aaneengesloten leefgebied nodig hebben om te jagen en te zwerven, zoals de otter. Een groot deel van de aanpassingen in Steinse Groen is klaar. De laatste veertien hectare worden het komende jaar ingevuld.
Welke natuur
Het Steins Groen is een typisch veenweidenlandschap waar kruiden- en faunarijk grasland wordt afgewisseld met vochtig hooiland, nat schraalland, veenmoeras en hoog- en laagveenbosjes. Er zijn een aantal natuurvriendelijke oevers te vinden. Schuwe dieren, zoals de waterspitsmuis, de ringslang, de groene glazenmaker en de rugstreeppad hebben begroeide slootkanten en plas-dras gedeeltes nodig om zich hier thuis te voelen. Voor de verschillende diersoorten is er genoeg beschutting aangelegd. Daardoor kan ook de otter hier ongezien rondstruinen. Als bijzonder onderdeel zijn drie steile wanden speciaal voor de ijsvogel geplaatst.
Drie ijsvogelwanden
Om meer ruimte te bieden aan dieren en aan bijzondere planten, is Steinse Groen nog natuurlijker gemaakt. Zo zijn er drie zogenaamde ijsvogelwanden geplaatst waar ijsvogels kunnen nestelen. IJsvogels jagen op kleine visjes en nestelen op steile oevers. Die steile oevers ontbraken in het gebied, terwijl de ijsvogel er al wel was gespot.
Leemzand
De ijsvogelwanden zijn strak tegen de slootkant geplaatst en elke wand heeft een aantal gaten. De wand is gemaakt van beton met daarachter leemzand, zodat de ijsvogel zelf zijn nest kan ‘uitgraven’.
Schoon water
Daar waar de ijsvogel opduikt, is het een teken dat het water schoon is. Om ook daar een handje mee te helpen wordt in het water krabbenscheer gelegd. Hier komt dan weer een bijzondere libellesoort op af: de groene glazenmaker. Die legt graag haar eitjes op deze waterplant.
Natuurvriendelijke oevers
Verder zijn er ook langs drie sloten natuurvriendelijke oevers aangelegd en bij de Tiendweg ligt er nu een houten trapje/loopplank in de sloot, zodat dieren makkelijk in en uit het water kunnen klimmen. Ook zijn er ‘broeihopen’ aangelegd, waar ringslangen hun eieren in leggen.
Geschiedenis
De uiterwaard tussen het huidige Steinse Groen en de Hollandse IJssel is in 2021-2022 ingericht met kruiden- en faunarijk grasland, zodat de natuurzone doorloopt tot aan de Hollandse IJssel en daar aansluit op de (toekomstige) natuur in de Krimpenerwaard.
Laatste hectares
De laatste 14 hectare van Steinse Groen bestaat uit een strook aan de oostkant van het huidige Steinse Groen (aan de andere kant van het water). Dit is het laatste deel waar nieuwe natuur komt. Dit richt een agrariër zelf in op zijn eigen grond. Het gaat om een natuurstrook die de natuur in Steinse Groen versterkt. Hier komen natuurvriendelijke oevers en plekken waar de dieren zich kunnen verstoppen of kunnen schuilen. De nieuwe natuur bestaat straks naast de agrarische bedrijfsvoering. Het kruidenrijke grasland wordt straks laat gemaaid en als voer voor de koeien gebruikt.
Recreatiegebied
Het recreatiegebied is ingericht in samenwerking met de gemeente Gouda. Zij heeft in 2020-2021 gezorgd voor aanpassingen van het bestaande recreatiegebied met onder andere natuurvriendelijke oevers, broeihopen en ijsvogelwanden. Zie het nieuwsbericht over de opening in maart 2021.
Planning
Legenda
- Huidig
- Aankomend
2024 (Status: Huidig)
Juli 2024
Start aanbesteding Steinse Groen, laatste 14 hectare. Aannemers kunnen inschrijven voor de uitvoerende werkzaamheden.
Oktober 2024
Gunning van de aannemer, die de natuurinrichting mag gaan uitvoeren.
December 2024
De aannemer maakt de definitieve planning bekend.
2025 (Status: Aankomend)
Winter 2025
Starten van de inrichting van de nieuwe natuur.
Voorjaar 2025
Tijdens het broedseizoen zijn er geen uitvoerende werkzaamheden.
Zomer 2025
Vervolg uitvoerende werkzaamheden van de natuurinrichting.
Najaar 2025
Natuurinrichting is afgerond. De nieuwe natuur kan zich gaan ontwikkelen.
(Status: Aankomend)
Voortgang natuurinrichting van Steinse Groen
De nieuwe natuur in het deelgebied Steinse Groen is grotendeels gereed. De komende periode wordt in samenwerking met een agrariër de laatste 14 hectare nieuwe natuur ingericht. Het gaat hierbij om particuliere grond.
Laatste 14 hectare
Deze laatste 14 hectares bestaan uit een strook aan de oostkant van het huidige Steinse Groen (aan de andere kant van het water). Hier wil een agrariër zelf een natuurstrook maken, die de natuur in Steinse Groen versterkt. Er komen natuurvriendelijke oevers en plekken waar de dieren kunnen schuilen. De nieuwe natuur bestaat straks naast de agrarische bedrijfsvoering. Er blijven koeien in de wei en het kruidenrijke gras kan na het maaien als voer voor de koeien worden gebruikt.
Recreatiegebied
Het eerste deel van Steinse Groen is ingericht in samenwerking met de gemeente Gouda. Zij heeft in 2020-2021 gezorgd voor aanpassingen van het bestaande recreatiegebied met onder andere natuurvriendelijke oevers, broeihopen en ijsvogelwanden.
Natuurinrichtingsplan
De polder tussen het huidige Steinse Groen en de Hollandse IJssel is in 2021-2022 ingericht met kruiden- en faunarijk grasland, zodat de natuurzone doorloopt tot aan de Hollandse IJssel en daar aansluit op de (toekomstige) natuur in de Krimpenerwaard. Het natuurinrichtingsplan hiervoor is in juni 2021 goedgekeurd door de stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke.