15 mei 2023 - De natuurexcursie naar De Bovenlanden was een succes. Gemeenteraadsleden van Bodegraven-Reeuwijk en bestuursleden van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zagen in De Bovenlanden hoe de natuur in Bodegraven Noord er over 10 jaar uitziet, en kregen antwoord op veel vragen.

De komende jaren wordt in de polder Bodegraven Noord zo’n 290 hectare nieuwe natuur aangelegd. Later dit jaar komt hier een inrichtingsplan voor. Daarin staat onder andere wat voor soort natuur op welke plek komt in Bodegraven Noord. Maar zo’n ‘papieren plan’ geeft een beperkt beeld van de toekomst.

De Bovenlanden als voorbeeld

Gelukkig is er niet ver uit de buurt de mogelijkheid om ‘in het echt’ te zien hoe de nieuwe natuur in Bodegraven Noord er over 10 jaar uitziet. In polder De Bovenlanden, net ten oosten van de Nieuwkoopse Plassen, is namelijk 10 jaar geleden nieuwe natuur aangelegd. Dat gebied had min of meer dezelfde uitgangssituatie en natuurdoelen als in Bodegraven Noord.

De natuur in De Bovenlanden heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot succesvolle schraalgraslanden en kruiden- en faunarijk graslanden met een hoge biodiversiteit. In het voorjaar broeden hier tientallen grutto’s, kieviten en tureluurs.

Vragen en antwoorden

Met een schuin oog naar de ontwikkelingen in Bodegraven Noord werd tijdens de natuurexcursie verteld over de plannen en de inrichting van De Bovenlanden 10 jaar geleden, en de effecten en resultaten. Ook het onderhoud kwam aan bod: Natuurmonumenten werkt voor het beheer samen met een pachter. Ook deze pachter hield haar verhaal: zij houdt vleeskoeien van het ras Blonde d’Aquitaine op de natuurgronden. De deelnemers kregen een duidelijk antwoord op de vele vragen die ze stelden.

Er viel die avond ook veel te zien: van achter het vogelkijkscherm zagen de deelnemers tientallen broedende weidevogels, en in het veld kwamen ze zeldzame plantjes als de wilde orchis tegen. De beschikbare verrekijkers werden goed gebruikt.

Ondanks de dreigende luchten bleef het droog en werd het een aangename en leerzame avond.


Meer informatie over Bodegraven Noord vindt u op de projectpagina.